BIOGRAFIJA

Aleksandra je glasbeno pot začela v zgodnjih najstniških letih, ko je obiskovala ure solo petja in nastopanja na glasbeni šoli »Scuola 55« v Trstu ter ure violine na nižji glasbeni šoli v Kopru. Z dvanajstimi leti je začela s sodelovanjem in nastopanjem na različnih prireditvah in glasbenih festivalih. Za seboj ima več odmevnejših uspehov.

Na Festivalu Melodij morja in sonca (MMS) – najstniški FENS je osvojila 1. mesto s prvo samostojno skladbo »Teh petnajst let« (1997). S skladbo »Mladosti ne dam« je nagrado osvojila tudi leto kasneje. Leta 2001 je osvojila več nagrad na različnih glasbenih festivalih. S skladbo »V tebi se nov dan začne« je osvojila glavno nagrado na festivalu MMS – FENS glavna kategorija, s skladbo »Fant za slovo« glavno nagrado na Festivalu Orion ter s skladbo »Misli le name« 5. mesto na festivalu Slovenska popevka.

Leta 2003 je ponovno nastopila na festivalu Slovenska popevka, kjer je skladba »V ogledalu srca« dobila nagrado za najboljši aranžma. Istega leta se je s skladbo »Je res« udeležila tudi Festivala Hit. Od leta 2005 do leta 2011 je kot spremljevalni vokal sodelovala na Festivalu Pesem Evrovizije (EMA).

Leta 2010 je diplomirala na Koroškem Deželnem Konservatoriju za glasbo v Celovcu, pod umetniško smerjo Jazz in Pop petja. Leta 2014 je uspešno zaključila še študij glasbene pedagogike, pod mentorstvom prof. Caroline De Rooij ter Carole Alston-Bukowski.

Željna novega znanja je obiskovala tudi več glasbenih seminarjev, ki so jih vodili Gwen Hughes, Miles Griffith, Judy Niemack, David Friesen, Joerg Seidel, udeležila pa se je tudi glasbenega izobraževanja »Veneto Jazz Bassano del Grappa Workshop« v Italiji.

Neisha, Hannah Mancini, Anika Horvat, Danilo Kocjančič, Drago Mislej-Mef, Marino Legovič, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Zablujena generacija, Big foot mama, Katja Koren, Rudi Bučar, Teo Collori, Tomi Purič, Goran Rukavina, Erik Marenče..., so le nekateri izmed slovenskih glasbenikov in glasbenih skupin, s katerimi je v preteklosti sodelovala.

Decembra 2012 je izdala svojo prvo ploščo »Barve mojih dni«, na kateri sodeluje s kitaristom Gašperjem Kržmancem. Na plošči so nastopili tudi gosti: Lenart Krečič na saksofonu, Jošt Drašler na kontrabasu in električnem basu, Klemen Krajc na kontrabasu, Nino Mureškič, Goran Moskovski na tolkalih, Francesca Viaro na spremljevalnih vokalih in Tilen Artač na violončelu.

Trenutno redno nastopa v skupinah Xequtifz in Xazz ter kot samostojna izvajalka. Veliko nastopa v triu z dvema vrhunskima glasbenikoma, saksofonistom Lenartom Krečičem ter pianistom Gregorjem Ftičarjem.

Z njima izvaja avtorske skladbe iz plošče Barve mojih dni in nekaj slovenskih pop in slovenskih ljudskih skladb v jazz preobleki. Njen repertoar vključuje tudi nekaj italijanskih skladb, saj ji je italijanščina kot drugi materni jezik.

Aleksandra Čermelj Trio:

  • Aleksandra Čermelj - vokal
  • Lenart Krečič - saksofon
  • Gregor Ftičar - klavir